Bosna-Hersek'teki savaşta trajedinin en acısının yaşandığı Srebrenitsa'dan kaçanların kullandığı ve 'ölüm yolu' olarak bilinen güzergâhta, Türkiye'den ve dünyanın değişik yerlerinden gelenlerin katılımıyla 3 gün sürecek 'Barış Yürüyüşü' başladı.
Bosna'daki savaş sırasında Birleşmiş Milletler tarafından "güvenli bölge" ilan edilen Srebrenitsa'nın, Ratko Mladiç'e bağlı birliklerce 11 Temmuz 1995'te işgal edilip sivil halka karşı katliamların başlaması üzerine, bu kentten kaçan halk, yaklaşık 110 kilometre uzaklıktaki Tuzla kentine varmak için orman yolunu kullanarak soykırımdan kurtulmaya çalıştı. Ormandan kaçan sivillerin birçoğu, bu yolda Çetniklerce yakalanarak katledildi. Srebrenitsa'dan kaçan çok az kişi ise bu güzergâhtan Tuzla'ya sağ salim varabildi.
Srebrenitsa'dan kaçan ve ''ölüm yolu'' olarak bilinen bu yolda yapılan geleneksel barış yürüyüşü, bu yıl da Tuzla kentine bağlı Nezuk kasabasında başladı.
Başta Bosna-Hersek olmak üzere Türkiye ve Avrupa'nın değişik ülkelerinden gelen binlerce katılımcı, sabah saatlerinde toplu olarak Nezuk kasabasından Srebrenitsa'ya ulaşmak için orman yolundan yürüyüş başlattı. Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu, kadın, yaşlı ve çocukların da bulunduğu yürüyüşe katılanlar, ellerinde Bosna-Hersek bayrakları taşıyarak ve zaman zaman marşlar okuyarak yürüyüşlerini sürdürüyor.
Havanın aşırı sıcak olmasına aldırış etmeden yürüyen katılımcılar, bir nebze de olsa 16 yıl önce yaşananları hissetmeye çalıştıklarını ve duygulu anlar yaşadıklarını kaydetti.
Yürüyüşe katılanlar arasında çok sayıda yabancı da bulunuyor. Yurt dışında yaşayan Boşnak arkadaşlarıyla bu yürüyüşe katılanlar, bu sayede Srebrenitsa halkının o zamanlar yaşadığı sıkıntıyı daha iyi anladıklarını dile getirdi.
İsveç'ten 30 kişilik grupla gelen 57 yaşındaki Emina Çevan, Srebrenitsa'da yaşananların unutulmaması için ilerleyen yaşına rağmen bu zorlu yürüyüşe katılmayı kendisine bir borç bildiğini dile getirdi.
Bosna-Hersek'in kuzeybatısındaki Klyuç kentinden gelen 71 yaşındaki Mahmut Filipoviç de bu yıl, ilk kez eşiyle bu yürüyüşe katıldıklarını ifade ederek, daha önce bu yürüyüşe katılmayı hep hayal ettiklerini, bu hayallerini gerçekleştirmenin buruk sevincini yaşadıklarını kaydetti.
İstanbul'dan yürüyüşe yaklaşık 70 arkadaşıyla katılan Necmettin Irmak da bu yürüyüşün, yeryüzünde insanların acı çektiği bir simge olduğuna işaret ederek, ''Bugün huzur içinde bu yürüyüşü gerçekleştirmemize rağmen, acı dolu günlerde bu yolda çekilen sıkıntıdan da bir türlü kendimizi alamıyoruz'' dedi.
Katılımcılar, günde yaklaşık 35 kilometre yol kat ederek sürdürecekleri zorlu yürüyüşü, 11 Temmuz'da Srebrenitsa soykırımını anma etkinliklerinin yapılacağı Potoçari Mezarlığında tamamlayacak.
Gece ormanlık alanda konaklayacak yürüyüşçülere, organizasyon ekibi tarafından Srebrenitsa soykırımıyla ilgili sinevizyon gösterisi sunulacak. Ayrıca o dönemde bu yolu kullanarak hayatta sağ kalabilenler, bu etkinlikte katılımcılara o zaman yaşadıkları sıkıntıyı anlatacak.
AA
www.timeturk.com- 08 Temmuz 2011 Cuma - 18:45
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder